Hortobágyi Nemzeti Park galéria

A HNP hazánk első és legnagyobb kiterjedésű nemzeti parkja. A védetté nyilvánító határozattal 1973-ban alakulhatott nemzeti parkká 52 ezer hektáros területen, amely a folyamatos bővítések és összevonások révén ma már több mint 82 ezer hektár védett területet foglal magába.A nemzeti park Újszentmargita Tilos-erdő erdőrezervátumának magterülete (22,3 ha) fokozottan védett terület .

Az eredeti törzsterületet és az Újszentmargitai erdőt ill. legelőt (52.000 ha) Bioszféra Rezervátummá nyilvánították (UNESCO MAB Program).

Egyes részei Ramsari Egyezmény alá tartozó területek, amelyek a következő pusztarészekkel azonosíthatók: Zám, Pentezug, Angyalháza, Hortobágyi Halastó, Tiszafüredi Madárrezervátum TT, továbbá az Egyek-pusztakócsi mocsarak TT-ből Hagymás, Jusztus és Feketerét.

Az UNESCO Világörökség Bizottsága 1999. december 1-én a HNP területét (akkor 74.820 ha-t) felvette a Világörökség listára. A Hortobágyi Nemzeti Park "kiemelkedő egyetemes értékét" az adja, hogy a terület egy pásztortársadalmak által formált kultúrtáj, amely máig hordozza a több ezer éves hagyományos tájhasználat ép és látható nyomait, példázva egyúttal az ember és természet közötti harmonikus kapcsolatot.

Látnivalók: www.hnp.hu/hu/szervezeti-egyseg/turizmus

   

 

 

 

Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpont

Filmek a Hortobágyról

Hazánk Nemzeti Parkjai, a Hortobágyi Nemzeti Park: whttps://www.youtube.com/watch

Noé bárkáján - a 40 éves Hortobágyi Nemzeti Park: www.youtube.com/watch

Legendás lovasok ötödik rész - a magyar csikósok: www.youtube.com/watch